2006-02-03

AGNOSTIKER


Ett ord med många betydelser

Det finns många betydelser av ordet agnosticism. Populärt menar man oftast att man inte är säker på om det finns en Gud eller inte, eller att man inte har tagit ställning. Andra menar att man inte tror på Gud, men att man inte är säker. Andra avser ett förhållningssätt som ligger nära
positivismen, i det att man inte antar något som inte kan bevisas. Ett alternativt agnostiskt förhållningssätt ligger nära skepticismen, att tvivla på allt utom det absolut säkra, om man ens tror att någonting är säkert - "Det enda jag med säkerhet vet är att jag ingenting med säkerhet vet".

Somliga agnostiker kallar sig både agnostiker och ateister. De tror inte att Gud finns, men de kan inte bevisa att det inte finns några gudar. Andra agnostiker menar att man inte kan vara ateist och agnostiker samtidigt, eftersom de menar att ateism innebär att man kan bevisa att det inte finns någon gud. Inom religionssociologin pratar man även om agnostisk teism, dvs en gudstro som säger att gud är så stor att han ligger utanför det mänskliga förståndet, eller att han lever i en övernaturlig värld som vi inte kan förstå. Nationalencyklopedins Ordbok (NEO) definierar agnosticism som en "filosofisk riktning som förnekar att kunskap om tillvarons yttersta grunder är möjlig".

Agnostiker

Agnostiker kallas den person som anser att det inte är möjligt att veta huruvida det finns någon
gud, eller inte.
Benämningen används ibland för att beteckna en person som ännu inte har bestämt sig för om det finns någon gud eller ej. I strikt bemärkelse är det en felaktig användning; en agnostiker har redan bestämt sig. En agnostiker har funderat och kommit fram till slutsatsen att man aldrig kan veta om någon gud finns eller inte. Därför söker man inte kunskap om, eller kontakt med, en eventuell gud. Ordet används vanligtvis inte heller som ett begrepp för de människor som inte omfattas av gnosticismen. Alla agnostiker instämmer inte med ovanstående definition av agnosticism. Nedan följer några exempel på definitioner som agnostiker använder av sin tro:

"Man kan inte veta något om tillvarons yttersta grunder."
"Jag varken tror eller inte tror på Gud."
"Jag vet inte om det finns en gud eller inte, men det är teoretiskt möjligt att veta."
"Ingen människa i hela världen vet om det finns en gud eller inte, men det är teoretiskt möjligt att veta."
"Det är teoretiskt omöjligt att veta om det finns en gud eller inte."

Man kan naturligtvis hävda att den som kallar sig agnostiker, men inte följer den inledande definitionen på denna artikel inte är agnostiker "på riktigt" (Jfr
Ingen sann skotte). Samtidigt kan det tyckas att det är den som kallar sig agnostiker som har företräde för sin tolkning av vad ordet betyder. Enligt T.H. Huxley, som myntade ordet agnosticism innebar det att man inte låtsades veta något om tillvarons yttersta grunder.

Källa: Wikipedia

1 kommentar:

Anonym sa...

En agnostiker har inget behov av en tro på överordnad existens.
En agnostiker kan tillåta andra sin tro, det gör inte ateisten.
Vissa agnostiker ser allt omkring sig omfattas av en gud eller inte gud tillvaro,den är närvarande.
En agnostiker har troligen haft en tet^a^tet med döden.